CSS | Opacity cross-browser | IE | FF | Chrome | Safari


Cara nak set Opacity di setiap element:

1. DEMO:

Test paragraph without opacity.

Test paragraph with opacity - Chrome | FF | Safari

Test paragraph with filter - IE

Test paragraph with -ms-filter - IE




2. HTML & CSS
.test {
background-color: #red;
width: 100%;
color: #ffffff;
}

.test2 { // for all other browsers
opacity: .5;
}

.test3 { // for IE5-7
filter: alpha(opacity=50);
}

.test4 { // for IE8
-ms-filter:"progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=50)";
}http://www.blogger.com/img/blank.gif



3. MORE INFORMATION CLICK HERE (W3School)


Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


Assalamualaikum warga blogger2 tegar sekalian...

Hari ni, Aku ambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak bagi tahun 2011....Semoga ramadhan pada tahun ini lebih bermakna dari tahun2 yang lepas....

amin...


Sila baca risalah sebelum ini, sebagai peringatan kita bersama... Klik Di Sini


Helmet Lagi | Versi Kemah Keming Kumci


Dulu helmet pakai kondom, hari ni helmet kemah keming plak....hahahaha


Motor sapa kah ini?????


SmartTAG lebih mudah?


Salam semua, :)

Aku ada baca info tentang smartTAG..aku tengok banyak info berguna untuk dikongsikan bersama. jadi aku masa terluang ni nak tulis pasal smartTAG kat blog aku ni... xde makna nye nak jual smartTAG....huhu.

SmartTAG - "Sistem Membayar Automatik Rangkaian Tol", dan dalam omputih nya dipanggil "literally means Automatic Payment System For Toll Network";

Fungsi SmartTAG ni adalah untuk memudah para pengguna jalan raya yang terkena perangkap jalanraya atau lebih dikenali dengan 'TOL'. apa yang aku tahu smartTAG ni menjimatkan masa anda semasa melalui tol. lain-lain fungsi @ kelebihan anda boleh klik di sini


Cara nak guna smartTAG, halakan device smartTAG ke arah tol, dan secara automatik penghalang akan dinaikkan, so boleh kereta jalan terus je, xyah duk tunggu panjang2. Kalau nak tahu lebih lanjut cara penggunaan smartTAG ni, sila klik di sini

Harga smartTAG ni hanya RM130 dan percuma RM10 Touch n Go.

Di mana nak beli SmartTAG? anda boleh beli di Kaunter Khidmat Pelanggan Touch 'n Go dan juga stesen petronas terpilih sahaja.


bagi pendapat aku pula, smartTAG ni jauh lebih mudah berbanding Touch 'n Go. sebab kita just tunjuk device smartTAG je, xyah duk hentikan keta spt touch n go tu...banyak hal!

Jadi konklusinya, aku nasihatkan mana2 yang jarang2 terkena perangkap jalanraya cam TOL ni, xyah beli la smartTAG. if nak buat smartTAG sebagai koleksi nevermind, saya xde untung apa2 pon... ;)


credited to: http://www.touchngo.com.my




Lawak google | MAH MAH MAH


Try this (read the directions carefully)
1) Open Google Maps (Get directions). >> http://maps.google.com/
2) Type China as your starting point
3) Type Taiwan as your destination.
4) Read step 48.
5) When you stop laughing, share this to your wall, so that others can laugh too..

CSS | JAVASCRIPT | Popup onload site





Hari ni aku boring giler...so bek aku buat tutorial css, ada gak fekdah nya...huhu...Ok let's go!

1. ni code CSS nye. Letak dlm < s t y l e > letak sini< / s t y l e>< / h e a d >
#sponsorAdDiv {

position:absolute;
height:1;
width:1px;
top:0;
left:0;
}
#sponsorAdDiv a{
color:#009;
text-decoration:none;
}
#blanket {
top:0;
left:0;
right:0;
bottom:0;
position:absolute;
width:100%;
background-color:#000;
/* for IE */
filter:alpha(opacity=60);
/* CSS3 standard */
opacity:0.6;
margin:auto;
}

2. Javascript : ni letak sebelum tag < b o d y >

< s c r i p t t y p e ="text/javascript">



adTime=100; // seconds ad reminder is shown
chanceAd=1; // ad will be shown 1 in X times (put 1 for everytime)

var ns=(document.layers);
var ie=(document.all);
var w3=(document.getElementById && !ie);
var calunit=ns? "" : "px"
adCount=0;
function initAd(){
if(!ns && !ie && !w3) return;
if(ie) adDiv=eval('document.all.sponsorAdDiv.style');
else if(ns) adDiv=eval('document.layers["sponsorAdDiv"]');
else if(w3) adDiv=eval('document.getElementById("sponsorAdDiv").style');
randAd=Math.ceil(Math.random()*chanceAd);
if (ie||w3)
adDiv.visibility="visible";
else
adDiv.visibility ="show";
if(randAd==1) showAd();
}
funct ion showAd(){
if(adCount < adTime*10){adCount+=1; if (ie){documentWidth =truebody().offsetWidth/2+truebody().scrollLeft-20; documentHeight =truebody().offsetHeight/2+truebody().scrollTop-20;} else if (ns){documentWidth=window.innerWidth/2+window.pageXOffset-20; documentHeight=window.innerHeight/2+window.pageYOffset-20;} else if (w3){documentWidth=self.innerWidth/2+window.pageXOffset-20; documentHeight=self.innerHeight/2+window.pageYOffset-20;} adDiv.left=documentWidth-200+calunit;adDiv.top =documentHeight-200+calunit; setTimeout("showAd()",100);}else closeAd(); } funct ion closeAd(){ if (ie||w3) { document.getElementById("blanket").style.visibility="hidden"; adDiv.display="none"; } else { document.getElementById("blanket").style.visibility="hidden"; adDiv.visibility ="hide"; } } functi on truebody(){ return (document.compatMode && document.compatMode!="BackCompat")? document.documentElement : document.body } onload=initAd; functi on hidebox(){ document.getElementById("sponsorAdDiv").style.visibility="hidden"; document.getElementById("blanket").style.visibility="hidden"; }



3. Display text popup: letak sebelum tag < / b o dy> THIS CODE NOT WORK PROPERLY...please download the file given.

< di v onclick="hidebo x();return false" id="bl anket"> 

< d iv id="sponsorAdDiv" style="visibility:hidden">
< tab le style=" border-collapse: collapse" bgcolor="#FAC205" border="1" cellpadding="5" height="375px" width="555px">< tbody>< tr>< td>
< tab le bgcolor="#000" border="0" height="100%" width="100%">< tr>< td>

< ta ble bgcolor="#fff" border="0" height="100%" width="100%">< tb ody>< tr>< td style="padding:10px;" align="center" valign="middle">

< !--*****EDIT THIS MESSAGE*****-- >
< a href='juongjournal.blogspot.com'>Juong Journal click here< / a>
< !--*****EDIT THE ABOVE MESSAGE*****-- >
< / td>< / tr>< / tbody>< / ta ble >< / td>< / tr>< / tbody>< / ta ble>< / td>< / tr>< / tbody>< / t able>
< / di v>


Jambatan terpanjang di dunia kini di China


The China Retok...hehe ('',)


Wah china makin hebat! bravo bravo...

Berita dipetik dan diubah dari The Washington Post, Khamis (30/6/2011).

BEIJING - China merasmikan penggunaan jambatan yang terpanjang di dunia. Jambatan yang melintasi laut itu memiliki panjang 42 kilometer dan tiang dengan melebihi dari 5000 batang.


Jambatan Teluk Jiaozhou menghubungkan Kota Qingdao menuju Pulau Huangdao.
Menurut Stasiun Televisi CCTV, jambatan yang memiliki lebar 35 meter ini dibangunkan menelan kos melebihi 10 million yuan atau sekira RM4.5 Million.

Jambatan tersebut lulus pemeriksaan pada Isnin 27 June 2011. Setelah mendapat kelulusan pihak berkuasa, jambatan dan terowong bawah laut dibuka untuk umum mulai hari ini (30 Jun 2011).

Pemerintah China mengambil masa 4 tahun untuk membangunkan jambatan ini. Hal lain yang unik adalah 5000 batang tiang yang menampung jambatan agar tetap kukuh dan gah.


Gambar lain:
Siap ada cabang lagi! hebat


WTF!!



Video plak:



Popular Posts

.

Sila Klik, Untuk  Menempah Web Profesional!
Facebook Page
Facebook Page
Back to Top