[WP]: PHP SQL - Query Date from Now up to 3 Month Onwards


As per title, here the code. Have a nice day!

<?php 
 
$rows = $wpdb->get_results( 
  "
  SELECT * FROM Table WHERE  
                anydate_col BETWEEN NOW() AND DATE_ADD( NOW() , INTERVAL +3 MONTH)
  "
 );
?>

Thanks.

Baju Kurung Raya 2013 - SULAMAN 3D


Salam Sejahtera dan selamat hari raya aidifitri bagi tahun 2013. hee..  :)

Tiada masa untuk membaca? tak perlu risau boleh terus shopping kat sini --> Butik Talita Album

Sekarang ni musim orang tengah nak preapre untuk hari raya 2013, tak kira la peniaga ke pemborong ke pembeli ke..semuanya sama ghairah membuat preparation hari raya 2013 nanti. Mungkin ada diantara readers telah pon membuat preparation dengan menempah baju raya especially bagi wanita, hehe...kan wanita tak boleh lari dari KESEMPURNAAN, semua nak lawa kan.. betul kan! kalau dah tempah dikira OK la, buat preapare seawal yang mungkin bagi mengelak KESESAKAN tempahan nanti. TAPI kalau anda readers belum tahu lagi dimana nak buat tempah dan jenis BAJU KURUNG TERKINI, anda tak perlu risau, kerana hari ni saya nak kongsi dan memperkenalkan Butik Talita Online, Blog yang menerima tempahan secara online dengan harga yang berpatutan.

Antara Baju Kurung Terkini yang boleh ditempah online dengan butik talita adalah seperti Baju Kurung sulaman 3D. Tak pernah dengar? dan tak tahu macam mana rupa baju kurung 3D ni? nak tahu anda boleh layari blog Butik Talita di sini >> Baju Kurung Terkini Sulaman 3D. Sedikit informasi - Baju kurung sulaman 3D adalah jenis rekaan terkini, dan sesuai untuk tempahan hari raya nanti.
Baju Kurung Sulaman 3D

Jika berminat untuk melihat gambar sulaman 3D lain-lain, anda boleh hubungi pemilik Butik Talita untuk keterangan lanjut. Dan jika anda berada dikawasan pasir putih atau kota bharu, anda boleh la bertandang ke Butik talita sendiri untuk melihat secara jelas.

Selain Baju kurung, Jubah kanak-kanak juga boleh digayakan pada hari raya nanti. contoh jubah kanak-kanak boleh lihat di sini >> Jubah Kanak-kanak untuk hari raya 2013

Jubah Kanak-kanak




[Tutorial] - MySQL to JSON Data Using PHP



Encoding JSON in PHP
Some years ago, JSON support was provided through the json pecl extension. Since PHP 5.2, it is included in the core directly, so if you use a recent PHP version you should have no trouble using it.

Note: If you run an older version of PHP than 5.3, I recommend you to upgrade anyway. PHP 5.3 is the oldest version that is currently supported and with the latest PHP security bugs found I would consider it critical to upgrade as soon as possible.

Step 1: Create file with the naming as index.php


<?php 
 
 
$username = 'root';  //database user name variable
$password ='';       //database password
$host ='localhost';

$databasename = 'json-db';

 $conn = mysql_connect($host, $username, $password);
 if (!$conn)
    {
  die('Could not connect: ' . mysql_error());
 }
//select database name and connect 

 mysql_select_db($databasename, $conn);

 
 $sth = mysql_query("Select * from users");
 $rows = array();
 while($r = mysql_fetch_assoc($sth)) {
  $rows[] = $r;
 }
 $json = json_encode($rows);
 echo stripslashes($json); 
?>

Step 2: Retrieve JSON data (callback.php)
There are two ways to call data from another file (index.php), using JQuery or PHP (json_decode).

a. Using JQuery


<script src="http://code.jquery.com/jquery-1.9.1.js"></script>
<script>
$(document).ready(function (){
        //using getJSON
 $.getJSON("http://localhost/path-to-your-file/index.php", function(data){ 
    // do stuff with json (in this case an array)
    alert("Success");   
 });
 
 //using Ajax
 $.ajax({
   url:"http://127.0.0.1:8888/json/index.php",
   dataType: 'json', // Notice! JSONP <-- P (lowercase)
   success:function(json){
    // do stuff with json (in this case an array)
    alert("Success");
   },
   error:function(){
    alert("Error");
   },
 });
});
</script>

b. Using PHP json_decode()


<?php
$url = 'http://localhost/path-to-your-file/index.php';
$json = file_get_contents($url);
$datas = json_decode($json);
//var_dump($datas);

foreach($datas as $data){
 echo $data->last_name.'
';
}
?>

credited to: http://nitschinger.at/Handling-JSON-like-a-boss-in-PHP

Introducing to JSON



There are already lots of tutorials out there on handling JSON with PHP, but most of them don't go much deeper than throwing an array against json_encode and hoping for the best. This article aims to be a solid introduction into JSON and how to handle it correctly in combination with PHP. Also, readers who don't use PHP as their programming language can benefit from the first part that acts as a general overview on JSON.

JSON (JavaScript Object Notation) is a data exchange format that is both lightweight and human-readable (like XML, but without the bunch of markup around your actual payload). Its syntax is a subset of the JavaScript language that was standardized in 1999. If you want to find out more, visit the official website.

The cool thing about JSON is that you can handle it natively in JavaScript, so it acts as the perfect glue between server- and client-side application logic. Also, since the syntactical overhead (compared to XML) is very low, you need to transfer less bytes of ther wire. In modern web stacks, JSON has pretty much replaced XML as the de-factor payload format (aside from the Java world I suppose) and client side application frameworks like backbone.js make heavy use of it inside the model layer.

Before we start handling JSON in PHP, we need to take a short look at the JSON specification to understand how it is implemented and what's possible.

Introducing JSON
Since JSON is a subset of the JavaScript language, it shares all of its language constructs with its parent. In JSON, you can store unordered key/value combinations in objects or use arrays to preserve the order of values. This makes it easy to parse and to read, but also has some limitations. Since JSON only defines a small amount of data types, you can't transmit types like dates natively (you can, but you need to transform them into a string or a unix timestamp as an integer).

So, what datatypes does JSON support? It all boils down to strings, numbers, booleans and null. Of course, you can also supply objects or arrays as values.

Tutorial - MySQL to JSON Data Using PHP

Copy&Paste from: http://nitschinger.at/Handling-JSON-like-a-boss-in-PHP

Cara Install Tulisan Jawi | Microsoft Office


Tulisan jawi amat diperlukan terutama bagi guru-guru yang menggunakan tulisan jawi sebagai medium untuk membuat soalan peperiksaan dan kepada mereka yang menggunakan tulisan jawi.

Pada kali ini, aku nak ajar korang cara yang paling mudah untuk install tulisan jawi tanpa sebarang software. Paling penting korang menggunakan Windows tidak kira XP, Vista , Win 7 atau Win 8 .

Sila Abaikan langkah-langkah di bawah jika korang nak convert tulisan jawi ke rumi secara online. [Klik Di Sini]

[ Update 24 Sep 2016 ] - Kini, anda boleh  muaturun apps Rumi ke Jawi di GooglePlay.
Apps ini sangat mudah digunakan. Buat masa sekarang, hanya pengguna android sahaja.













Langkah-langkah install tulisan jawi:
1. Klik start dan klik pada Control Panel.
2. Seterusnya, Klik Region and language.







3. Dibahagian tab, klik Keyboards and Languages.
4. Terdapat dua bahagian yang perlu kita buat ialah klik pada Change Keyboards.






5. Kemudian akan terpapar satu lagi paparan. Anda hanya perlu klik Add dan cari Arabic (Saudi Arabia). Setelah itu, klik ikon “+” pada Keyboards dan Other. Tick pada bahagian yang aku tunjukkan di gambar ini. Kemudian, klik OK.









6. Seterusnya, korang perlu tekan button Apply dan OK.
7. Setelah siap, lihat dibahagian sebelah tray. Klik pada ikon tersebut dan akan terpapar pilihan tulisan. Untuk mengaktifkan penggunaannya, korang perlu klik pada tulisan yang korang mahukan dan terus boleh guna.




Selepas ini, korang boleh mencuba semua jenis tulisan dengan mengikut langkah-langkah yang aku tunjukkan. Kepada yang menggunakan tulisan jawi, selepas ini korang boleh beli sticker khas jawi atau buat sendiri.

P/S: Jika korang mula aktifkan tulisa jawi, kemudian baru korang buka Microsoft Word pastikan korang aktifkan balik tulisan jawi.

99% copy & paste from: http://masterpakpandir.wordpress.com/2011/01/05/cara-mudah-install-tulisan-jawi/#comment-563






TUDUNG MURAH DAN TERKINI - Butik Talita


Tudung Murah Tudung Terkini? Agak-agak mana boleh dapat tudung murah dan terkini tapi berkualiti? Dulu Tudung Reeta Rudaini, Tudung Wawa Zainal la..macam-macam tudung ada kat Malaysia...sampai aku pom tak tau wujud ke tak nama-nama tudung yang aku sebutkan tadi tu? hee.. Alah Sekarang ni laki pom jual tudung, murah pulak tu...tapi berkualiti.. HAHA..apa kaitan la lelaki ngan tudung...abaikan..straight to da point la ye:-



Sorry la, Gimik je pendahaluan panjang2 kat atas tu. HAHA. Biasa la ni adalah salah satu cara nak dapatkan trafik kat google. :P

Sebenarnya, aku nak tolong iklankan blog tudung online yang diberi nama Butik Talita Online. Butik Talita juga akan dibuka di Pasir Puteh Kelantan...Nanti aku updatekan di masa hadapan pula berkenaan perkembangan Butik Talita ini...

Details Blog Butik Talita
Url: http://butiktalita.blogspot.com/
Lokasi Kedai: Pasir Putih


P/S: kalau owner blog Butik Talita baca artikel ni mesti senyum macam kerang busuk ni...perrrghhh sedap nya kerang busuk!!







Apa itu Responsive Web Design


Sekarang banyak orang melayari internet melalui SmartPhone, seperti update status, upload gambar, dan tidak terkecuali mengakses sebuah website. Dengan banyaknya orang yang mengakses website melalui mobile device, secara automaticnya permintaan untuk dibuatkan website yang bersesuaian  dengan berbagai-bagai device pun akan meningkat.

Dengan keadaan seperti itu, developer / pembina website mungkin akan ‘kebanjiran’ projek untuk membuatkan website yang dapat diakses oleh berbagai device (Android, Blackberry, IPhone, IPad, dan sebagainya). Untuk mengatasi masalah itu, maka munculah Responsive Web Design.

Apa itu Responsive Web Sebenarnya?
Responsive Web Design adalah sebuah teknik yang digunakan untuk membuat layout website yang dapat disesuaikan dengan pelbagai device pengunjung, baik ukuran mahupun orientasinya. Jadi preview yang berada di desktop komputer dengan preview yang diakses melalui SmartPhone misalnya, itu akan berbeza.


Untuk mencuba preview yang menggunakan teknik Responsive tersebut kita tidak perlu menggunakan device, hanya cukup dengan meminimize browser saja ke dalam ukuran mobile device yang diinginkan, kita sudah dapat melihat tampilan website kita pada layar mobile device.

Credited to:  http://www.webdesigner-jakarta.com/apa-itu-responsive-web/

Bacaan Dalam Solat: Tahiyat Akhir




[Klik pada gambar untuk besarkan]
Maksud Tahiyat Akhir
 

 


Bacaan Dalam Solat: Tahiyat Awal



[Klik pada gambar untuk besarkan]
Maksud Tahiyat Awal
 
 


Bacaan Dalam Solat: Duduk Antara Dua Sujud


[Klik pada gambar untuk besarkan]
Maksud Duduk Antara Dua Sujud
 
 


Bacaan Dalam Solat: Sujud


[Klik pada gambar untuk besarkan]
Maksud Sujud
 
 


Bacaan Dalam Solat: Iktidal



[Klik pada gambar untuk besarkan]
Maksud Iktidal
 
 


Bacaan Dalam Solat: Rukuk


[Klik pada gambar untuk besarkan]
Maksud Rukuk
 
 


Bacaan Dalam Solat: Iftitah


[Klik pada gambar untuk besarkan]

Maksud Iftitah




Selamat Tahun Baru 2013


Seperti Tajuk :) ..Tu je!

Popular Posts

.

Sila Klik, Untuk  Menempah Web Profesional!
Facebook Page
Facebook Page
Back to Top