Cara mudah simpan picture kat google.




Apa itu Android?


Assalamulaikum Wbt kepada yang bertandang ke blog juong-journal. Sebelum pergi lebih jauh, aku nak tanya korang, kenal tak dengan lambang / logo di atas? Yup! ini adalah logo Android. Pernah dengar tapi tidak pasti apa sebenarnya android itu? Jangan risau, hari ini aku ingin kongsikan sedikit sebanyak informasi tentang ANDROID ni.

Apa itu Android?
Android adalah satu “Operation System” (OS) yang dibangunkan oleh Android Inc menggunakan “Linux” kernel untuk sistem operasi telefon, Android Inc dibeli oleh syarikat gergasi Google Inc pada tahun 2005 dan ia mula memasuki pasaran pada akhir 2009. Pada May 2010, Android telah menguasai 20% pasaran smartphone di Amerika menandingi Smartphone yang lain seperti windows os, iphone os dan blackberry os. Oleh kerana ia dibangunkan dari sistem linux, Google membekalkan Android Operating sistem secara percuma dan ia akan kekal
percuma.

Android tidak terikat ke satu merek Handphone saja, beberapa vendor terkenal yang sudah memakai Android antara lain Samsung , Sony Ericsson, HTC, Nexus, Motorolla, dan lain-lain. Keunggulan utama Android adalah menarik dan open source, yang membuat smartphone Android dijual lebih murah dibandingkan dengan Blackberry atau iPhone hardware yang ditawarkan Android lebih baik.

Fungsi utama Android:
+ WiFi hotspot,
+ Multi-touch
+ Multitasking
+ GPS
+ Accelerometers
+ Support java
+ Jaringan (GSM/EDGE, IDEN, CDMA, EV-DO, UMTS, Bluetooth, Wi-Fi, LTE & WiMAX)

Versi Android yang berada di pasaran sekarang.
1. Eclair (2.0 / 2.1) - Released 26 October 2009.
Versi Android awal yang mulai dipakai oleh banyak smartphone, fungsi utama Eclair yaitu perubahan total struktur dan menampilkan user interface dan merupakan versi Android yang pertama kali menerima format HTML5.

2. Froyo (2.2) - Released on 20 May 2010.
Android 2.2 dikeluarkan dengan 20 fungsi baru, antara lain peningkatan kecepatan, fungsi Wi-Fi hotspot dan menerima Adobe Flash.

3. Gingerbread (2.3) - Akhir 2010
Perubahan utama di versi 2.3 ini termasuk update UI, peningkatan fungsi soft keyboard & copy/paste, power management, dan support Near Field Communication.

4. Ice Cream Sandwich (2.4 atau 4.0)
- 10 Mei 2011
Diumumkan secara rasmi pada 10 Mei 2011 di ajang Google I/O Developer Conference (San Francisco), pihak Google mengklaim “Android Ice Cream Sandwich” akan dapat digunakan baik di smartphone ataupun tablet.

5. Honeycomb (3.0, 3.1 dan 3.2) - 2011
Merupakan versi Android yang ditujukan untuk gadget / device dengan layar besar seperti Tablet PC; Fitur baru Honeycomb yaitu dukungan terhadap prosessor multicore dan grafis dengan hardware acceleration. Tablet pertama yang memakai Honeycomb adalah tablet Motorola Xoom yang dikeluarkan bulan Februari 2011.

Kebanyakkan telefon bimbit sekarang support Android. Jika anda (aku la tu kot..hehe) berhasrat untuk membeli telefon bimbit, pastikan ia support Android. :)

Capaian artikel- List of Mobile Operating Systems (Mobile OS)



Biskut Raya | Barli Candies Peanut (Kacang Tumbuk)


Assalamualaikum readers.

Macam mana dengan persiapan hari raya tahun ini, sudah ada planning? nak beli baju raya, biskut raya, dan macam-macam lagi la. Mesti banyak perlu dipertimbangkan. kalau dah buat persiapan untuk hari raya nanti, bagus la.ok sangat2! xde la terkejar masa nak raya dan masa tu semua barang nak beli....(mood: dah xsabar nak raya!).

Sebagai langkah awal, lebih baik kita buat persiapan raya 2011 ni lebih awal dan dapat beraya dengan selesa. so aku nak promosi sikit biskut untuk hari raya nanti. tarikh luput tahan lepas raya.

Jom tengok dulu. nak beli xnak beli, tu cita lain....

Pernah dengar tak Barli Candies Peanut (Kacang Tumbuk)?
xpernah? boleh la tengok gambar kat bawah ni.

Ni la rupa kacang tumbuk !


Barli Candies Peanut (Kacang Tumbuk) - Dalam plastik lutsinar


Barli Candies Peanut (Kacang Tumbuk) - Dalam Bekas




Di mana nak dapatkan Barli Candies Peanut ni secara borong dan murah?
-Sapa yang berminat boleh hubungi Nik Afifah - 019-959 3357.
-Kacang Tumbuk area Puchong, Selangor dan area berdekatan (Shah Alam, Sunway dll)

Harga Barli Candies Peanut
Bekas seperti dalam gambar di atas ----> 20 Biji = RM10
Dalam plastik lutsinar ----> 90 Biji = RM35

p/s: Barli Candies Peanut ini juga sesuai untuk cenderahati dan majlis perkahwinan. Untuk maklumat lanjut sila hubungi nik afifah 019-959 3357.

cPanel Tutorial: Advanced - Cron Jobs


Notes: This article is 100% copy from http://www.siteground.com/tutorials/cpanel/cron_jobs.htm

A cron job allows you to run a certain command at times set by the job. For example, you could set a cron job to delete temporary files every week so that your disk space is not being used up by those files.

Check out the Cron Jobs video tutorial:

Cron Jobs Detailed Tutorial

To access the Cron Jobs Menu, click on the corresponding icon located on the main screen of your cPanel interface.

The upper section of the Cron Jobs interface allows you to specify the email address where you would receive an email each time a cron job is ran for your account.

You can enter the desired email address in the text box and click the Update Email button to apply the changes.

The next (lower) section of the Cron Job interface is where you actually set your cron jobs.

There are several common settings that can be used for setting up your cron jobs. In the example above we are showing how to setup a lynx cron job to run twice a day. There is no problem to enter the desired options manually. You can either use the drop-down menus or just type in the text boxes.

Once ready setting up the cron job click the "Add New Cron Job" button and it will be saved and activated for your account.

The bottom part of the Cron Jobs interface will allow you to edit or delete existing cron jobs.



List of Mobile Operating Systems (Mobile OS)


Hari ni aku tulis tajuk dalam english language dan isi pula di tulis dalam bahasa melayu. Hal ini adalah untuk bla bla bla dan bila di tulis dalam bahasa melayu aneh pula bunyi nya, "Senarai Sistem Operasi untuk telefon"...hahaha. Sebelum tu, ribuan terima kasih kepada sumber rujukan iaitu dari http://www.thepicky.com.


Mobile Operating Systems

Mobile Operating Systems (Mobile OS) ialah sistem perisian yang beroperasi pada peranti mudah alih seperti telefon bimbit, telefon pintar, PDA, dan laptop. Mobile OS adalah versi mudah alih OS yang terdapat pada komputer kini, windowXP, window Vista dan banyak lagi.

Berikut adalah senarai Operating Systems (OS) yang paling popular terdapat pada smartPhone (telefon pintar) dan bersama-sama pengeluar itu.

  • Symbian OS – Nokia’s Cell Phone operating system
  • Android OS – Google’s free, open-source cellphone operating system
  • iPhone OS (iOS ) – Apple’s mobile operating system
  • BlackBerry OS – Proprietary mobile operating system, developed by Research In Motion for its BlackBerry
  • Windows Phone 7 ( Windows Mobile ) – Mobile operating system developed by Microsoft
  • Palm OS (Garnet OS)- mobile operating system initially developed by Palm
  • Palm webOS – Mobile operating system from HP/Palm
  • Bada - Mobile operating system developed by Samsung Electronics
  • Maemo OS – from Nokia (open source, GPL)
  • MeeGo OS – from Nokia and Intel (open source, GPL)


Dive package | SoScuba.com


Assalamualaikum...

Pernah dengar SoScuba.com? mungkin ramai lagi belum mengetahui website SoScuba.com ni...website ni adalah menawarkan pakej2 scuba diving. tawaran pakej ini adalah berdasarkan post yang terkini di laman web tersebut. kebanyakan pakej adalah di pulau-pulau malaysia.

Apa yang menarik dengan SoScuba?

Anda boleh register dan melihat tawaran yang ada. sekarang serba mudah, hanya dihujung jari anda sahaja. tak perlu pergi jauh untuk mencari pakej yang terbaik untuk anda. Semuanya ada di SoScuba.com. Jadi yang mana ingin membuat bajet perlancongan dan scuba diving boleh la bertandang ke website SoScuba.com.

di bawah ni adalah sample snip picture dari SoScuba.com.


Untuk pengetahuan semua, website ini adalah satu-satunya website di Malaysia yang menyediakan pakej perlancongan (Scuba Diving) secara dinamik. Dinamik adalah bermaksud maklumat yang di pamerkan di website adalah berubah-ubah.

Daftar di SoScuba.com sekarang

Terdapat dua pendaftaran iaitu pendaftaran sebagai merchant ataupun diver. Sesiapa sahaja yang mendaftar sebagai merchant boleh memuat promosi pakej scuba diving yang tekini ke laman web tersebut. Manakala daftar sebagai dive, anda boleh melihat apa yang terkini pasal scuba diving pakej.

p/s: sekadar kongsi info yang aku tahu. sharing is caring kata ompputih! hehe :)

[Tutoriol] Cara mudah nak remove linkwithin


Mungkin ramai yang mencari tutorial cara nak remove linkwithin yang banyak songeh ni! Install memang cukup senang, tapi nak remove betul2 susah bin ajaib tol... so, xnak cakap banyak...terus pada tutorial --->


Step 1: buka Edit HTML

Step 2: Cari tag < / b o dy >

Step 3: Paste javascript atas tag /body

<script>

linkwithin_text='Relate';
var linkwithin_site_id = 0;
</script>

Done!


[Tutorial] Cara nak setting Google DNS





Sekarang musim 10 file kena sekat. Ini tutorial bagaimana mahu lepas sekatan. Sangat cantik .

Langkah Pertama
Klik Icon Network Connection yang terdapat pada taskbar windows. Kemudian, klik pada Open Network and Sharing Center dan tetingkap Network and Sharing Center terpapar.

Langkah Kedua
Klik pada Change adapter settings dan seterusnya tetingkap Network Connections terpapar.



Langkah Ketiga
Right click pada rangkaian yang anda sedang gunakan sebagai contoh, Wireless Network Connection. Satu paparan Network Connection Properties akan terpapar.



Langkah Keempat
Double clik pada Internet Protocol Version (TCP/Ipv4) (bagi pengguna Windows Vista ke atas) atau Protocol Version (TCP/IP) (bagi pengguna Windows XP).




Langkah Kelima
Kemudian, satu tetingkap akan terpapar seperti pada Rajah 5. Pilih Use the following DNS server addresses.


Pada ruangan Preferred DNS Server, masukkan data seperti berikut
8.8.8.8
Dan pada ruangan Alternate DNS Server, masukkan data seperti berikut
8.8.4.4
Jika anda sudah lakukan dengan baik, sila klik pada butang OK, dan anda sudah berjaya melakukannya.



Langkah Keenam
Akhir sekali, sila klik OK pada tetingkap Network Connection Properties anda. Siap !




p/s : Tutorial ini 99% diceduk dari teamaryzs sebab aku malas nak print skrin. Terima kasih. :)

Popular Posts

.

Sila Klik, Untuk  Menempah Web Profesional!
Facebook Page
Facebook Page
Back to Top