Jahit Baju Kurung Secara Online


Admin ada satu blog nak diperkenalkan iaitu Blog Jahitan Selesa. Blog ni ada buat jahitan baju kurung secara online.

KELEBIHAN BUAT TEMPAHAN DENGAN JAHITAN SELESA KAK MAH
✿ Menawarkan kos tempahannya adalah amat berbaloi, Serendah RM60 termasuk pos.
✿ Sentiasa bertanggungjawab terhadap jahitan
✿ Kepuasan pelanggan diutamakan
✿ Jaminan keselesaan baju yang di jahit

JENIS BAJU UNTUK TEMPAHAN DENGAN JAHITAN SELESA KAK MAH
✿ Baju Kurung Biasa
✿ Baju Pesak Gantung
✿ Baju Kurung Pahang
✿ Baju Kurung Pucuk Rebung
✿ Baju Mini Kurung


Untuk Keterangan Lanjut sila layari blog Jahitan Selesa di sini: http://jahitanselesa.blogspot.com/p/pengenalan.html

Bacaan Doa Ringkas Selepas Solat




Maksudnya:
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya. 

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil. 

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia. 

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka. 

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.



Adelia Homestay Pasir Mas Kelantan


Mana nak cari Homestay kat kelantan ni? terutama homestay kat Pasir Mas. Google punya google, jumpa blog ni kan.. :P. Ok, aku ada satu Homestay nk promo ni, kat Kg gua Pasir Mas. Sebelum bagi info tentang homestay ni, jom layan gambar2 berkenaan dulu.

Gambar-gambar Adelia Homestay:
http://www.adeliahomestay.com/gallery/

Menarik dengan homestay @ guest house Pasir Mas ni, adalah:
  • Berdekatan dengan bandar pasir mas, hanya 3KM sahaja.
  • Banyak kawasan menarik untuk dikujungi seperti Rantau Panjang,  Wakaf Cek Yeh, Pasar Besar Kota Bharu, KBMALL.
  • Selain tempat menarik, restoren jugak banyak yang best2... Paling dekat 300 Meter sahaja. Pasir Mas juga terkenal dengan Mee Udang dan Satey. Sampai sana jangan lupa cuba!
  • Kawasan lain yang berdekatan dengan Homestay ini, boleh tengok di sini: Nearby Adelia Homestay
  • Harga pun amat berpatutan, homestay ni RM200 je satu malam, tiga bilik, ada ruang tamu, dapur.
  • Kawasan homestay dekat dengan jalan utama. boleh kata ni homestay semua dekat lah!
Ni link web Adelia Homestay Pasir Mas Kelantan. [www.adeliahomestay.com]. Boleh la booking melalui website ni! Nak jimat masa boleh je amek contact kat bawah ni:

Phone: +601119933928 (Whatapps) / +60199365135 (Call/SMS)
Email: syukrirazak18@gmail.com 
Facebook: fb.com/adelia.homestay.kelantan

Location:




Convert Tulisan Rumi Ke Jawi Secara Online


Rumi Ke Jawi
1. Convert rumi ke jawi secara online. senang sekali!
2. Lepas covert, copy dan paste kat microsoft word,
3. dan pilih font - Arial.
4. Done.

[ Update 24 Sep 2016 ] - Kini, anda boleh  muaturun apps Rumi ke Jawi di GooglePlay.
Apps ini sangat mudah digunakan. Buat masa sekarang, hanya pengguna android sahaja.















NOTA KAKI: Huruf yang tak boleh di convert menggunakan converter ini, anda boleh cuba install tulisan jawi di laptop/komputer terlebih dahulu. cara install boleh tengok kat sini:
Install Tulisan Jawi

Lepas install, open microsoft document, pergi ke Insert —> Symbol —-> More symbols.

Dibahagian ini ada huruf jawi lain yang tidak boleh di convert di sini. Seperti huruf vi, fa, ca dan nga.



ALternatif Converter Rumi ke Jawi





Pokok Delima


Delima, salah satu pokok tertua yang telah lama dikenali oleh manusia, cerita tentangnya banyak tercatat dalam bentuk tulisan mahupun artifak daripada pelbagai budaya dan agama.
Source: http://gilerkentang.com/

NAMA saintifik bagi delima ialah Punica granatum dan tergolong dalam keluarga Punicaceae. Pokok delima tidak mempunyai musim yang utama akan tetapi ia berbunga dan berbuah mengikut kepada keadaan cuaca tempatan, kadar kesuburan tanah yang tinggi dan penjagaan pokok yang sempurna.

  • Kebiasaannya, pokok delima mula menghasilkan buah setelah satu hingga dua tahun selepas ditanam.
  • Buah delima yang masak boleh dimakan segar dan dijadikan jus.
  • Jarak tanaman yang disyorkan ialah 4 meter (m) x 4 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama.
  • Bilangan pokok delima yang boleh ditanam bagi keluasan sehektar ialah 625 pokok.
  • Secara praktikalnya, pokok delima boleh dibiak dengan menggunakan biji benih dan kaedah pembiakan tut.

Setelah anak pokok berjaya ditut lebih kurang 30 hingga 40 hari untuk mengeluarkan akar dengan baiknya, ia perlu dipindahkan ke dalam polibeg dan diletakkan di bawah naungan sementara sebelum ditanam di kebun.

Secara fizikalnya, anak pokok yang melebihi umur tujuh bulan ke atas adalah amat sesuai ditanam, akan tetapi sebelum itu, pastikan pucuk pokok delima telah berwarna hijau tua dan telah matang sepenuhnya.

Ini kerana, anak pokok mempunyai akar yang tua dan matang untuk berkembang dengan cepat untuk mencari air didalam tanah.

Antara pokok delima yang ada ditanam di Taman Pertanian Universiti UPM ialah pokok delima isi merah dan pokok delima isi putih.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0214&sec=Agrobiz&pg=ag_02.htm



Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak 1435H - 2014





Gaya Pemakanan yang Sihat dan Mengikut Sunnah


Daripada Aisyah RA,

Bala yang pertama sekali berlaku kepada umat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut, sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, gemuk badannya, lalu akan lemah lah hatinya dan akan bermaharajalela syahwatnya.

(Hadis riwayat Bukhari)



Kesempurnaan Rasulullah SAW sebagai kekasih Allah tiada tolok banding yang menjadi ikutan Muslim sedunia termasuk diet makanan Baginda. Dalam aspek berkaitan etika pemakanan sihat, diet Rasulullah SAW boleh dijadikan panduan dan ikutan kerana baginda adalah contoh teladan yang terbaik buat semua umat manusia. Rasulullah SAW sendiri tidak pernah mengalami sakit perut walaupun sekali sepanjang hayatnya kerana Baginda merupakan seorang yang pandai menjaga pemakanannya.

Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:

1.Suka minum susu.

Merupakan makanan kegemaran Rasulullah SAW. Susu kaya dengan protein, kalsium, vitamin A dan B. Zat protein berkualiti tinggi penting untuk membina tisu badan serta crucial untuk pembentukan antibodi melawan penyakit. Zat Kalsium dalam susu pula mudah diserap oleh badan dan kita semua tahu kalsium memang penting untuk pembinaan gigi dan tulang. Kekurangan kalsium mengundang osteoporosis. Zat-zat lain yang terdapat dalam susu ialah fosforus, magnesium, potassium, Vitamin B2(riboflavin) dan Vitamin D.

2. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.

Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan ikan bersama susu. Dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam ion+(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion-(Negative Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindak balas biokimia yang aktif dalam tubuh sekali gus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.

3. Rasulullah SAW melarang meminum susu bersama cuka.

Kerana cuka boleh merencatkan penyerapan protein susu dan kemasaman nya boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh menyebabkan gastrik.

4. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.

Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan laut misalnya memakan nasi berlaukkan tom yam dan lauk kenduri. Haiwan di laut dan di daratan mengandungi cas ion yang berbeza, kalau kita campurkan juga, sistem usus dalam perut kita akan rosak. jadi,  ia bakal mengundang penyakit dan membahayakan kesihatan.

5. Rasulullah SAW memakan buah-buahan terlebih dahulu.

Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita tak sepatutnya makan buah selepas makan nasi. Buah-buahan mengandungi serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi, secara automatik perut kita telah penuh dengan serat. jadi, kita tak akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak..

6. Rasulullah SAW biasa memakan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.

Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:

Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati.

Pemakanan berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat kerana ia kaya dengan bahan phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis antioksidan yang berkuasa tinggi yang mampu meningkatkan sistem pertahanan badan, menyihatkan jantung, mengawal penyakit kencing manis dan kegemukan melampau serta juga mampu mencegah kanser.

7. Baginda SAW juga memakan roti yang diperbuat daripada gandum asli.

Gandum sempurna mempunyai perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar protein, serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan merendahkan kadar kolesterol. Roti gandum mengandungi karbohidrat di mana setiap individu memerlukan 50 hingga 60 peratus karbohidrat setiap hari untuk membekalkan tenaga dan juga mempunyai zat-zat logam yang lain, vitamin dan serat untuk kepentingan kesihatan manusia.

Mengikut riwayat oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah berkata,

Keluarga nabi tidak pernah kenyang dengan memakan roti gandum dua hari berturut-turut dan (pada hari mereka tidak memperoleh roti) mereka memakan tamar.



8. Buah tamar

Sememangnya sinonim dalam kehidupan Rasulullah SAW, ia dianggap sebagai makanan yang sempurna kerana ia mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan untuk kesihatan manusia. Kandungan serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta gabungan beberapa zat lain yang terkandung di dalam buah tamar menyebabkan ia amat berkhasiat dan sentiasa digemari dan menjadi hidangan penting bagi nabi dan keluarga. Manakala buah tamar pula mempunyai unsur- unsur seperti karbohidrat, protein, serat, lemak serta zat logam yang lain untuk melengkapkan lagi hidangan tersebut. Ada sejarah di mana, seorang wanita Yahudi telah meletakkan racun dalam makanan Rasulullah SAW, dan ternyata bisa racun itu dapat di neutralkan oleh khasiat yang terdapat di dalam kurma yang dimakan oleh Baginda SAW. Sebab itulah Rasulullah SAW mengibaratkan orang yang tidak mempunyai kurma di rumahnya sebagai orang miskin.

Bukhari dan Muslim meriwayatkan; bahawa Aisyah berkata,

Ada ketikanya dapur rumah kami tidak berasap selama sebulan. Yang ada (untuk dijadikan makanan) hanyalah buah tamar dan air. Melainkan kadangkala diberikan kepada kami sedikit daging.

9. Nabi SAW juga memakan buah-buahan lain seperti tembikai.

Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata, Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah. Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.

10. Rasulullah SAW juga menggemari sayuran dari jenis mentimun.

Mentimun kaya dengan air justeru ia menyejukkan badan. Di samping itu, mentimun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang. Oleh kerana mentimun mengandungi banyak air, maka pengambilannya dengan makanan yang berserat merupakan satu langkah yang baik kerana ia akan memberi manfaat yang lebih berkesan kepada kesihatan tubuh badan.

11. Nabi SAW juga menggalakkan pengambilan madu.

Baginda SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Ia menghindar daripada segala penyakit. Madu kaya dengan gula(yang sihat), sedikit air, vitamin dan mineral penting untuk kesihatan badan. Dari segi sudut kesihatan, madu dikatakan berfungsi untuk membersihkan lambung, mengaktifkan usus, menyembuhkan sembelit dan keradangan.

Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan–(An-Nahl: 68-69)

12. Rasulullah SAW sentiasa mengamalkan banyak meminum air

Dengan meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan tangan kanan  dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Hal ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi kuman dan bakteria yang berbahaya kepada kesihatan.

Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan, minum lah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.

13. Rasulullah SAW melarang manusia makan dengan banyak dan melampau.

Diriwayatkan bahawa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:

Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.

Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti sebelum ia kenyang. Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3 daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya dengan ruang kosong (udara).

14. Rasulullah SAW juga menyuruh menjamah secubit garam sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.

15. Rasulullah SAW juga mengajar untuk kita makan dengan tangan kanan tanpa sudu, garpu ataupun chopstick.

Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda:

Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.

Apabila selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.

16. Rasulullah SAW melarang meninggalkan makan malam.

Sesiapa yang meninggalkan makan malamnya, dia akan mempercepatkan tua sebelum masanya kerana keasidan serta tahap kolesterol dalam darah dan badannya akan berganda. Makanlah sekadar mengisi perut (bukan kenyang) walaupun dengan sebiji kurma untuk proses penghadaman dan proses metabolisme gizi-gizi makanan ke saluran bahagian lain sebab semasa tidur pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap kesihatan kita.

17. Berpuasa

Selama sebulan pada bulan Ramadan dan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat. Apabila bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air sejam sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu imsak. Ini adalah perlu bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa. Manakala apabila berbuka puasa pada waktu Maghrib, perlu disegerakan dengan memakan 3 biji kurma atau manisan dan segelas air terlebih dahulu.

Oleh itu, pengambilan diet dan menghindari larangan seperti di atas yang diamalkan oleh Rasulullah SAW merupakan aturan yang baik untuk mengekalkan kesihatan dan ia telah pun dibuktikan akan kelebihannya melalui kajian sains semasa. Justeru, amalan pemakanan yang dipamerkan oleh Rasulullah SAW seharusnya diikuti dan dicontohi oleh semua peringkat umur demi kesihatan yang mantap, kelangsungan hidup dan penyempurnaan ibadah yang bermutu.

Jadi, jika kita kaji semula dari apa yang ditinggalkan oleh amalan Rasulullah SAW yang cukup indah ini, pasti kita akan mengerti kenapa, pelbagai sakit misteri, kronik semakin menjadi-jadi di dalam masyarakat kita kini. Ini semestinya kerana, kita lupa untuk meneladani amalan atau tabiat pemakanan yang ditinggalkan oleh Rasulullah SAW. Akhir kata, mari kita renungkan bersama-sama sabda Rasulullah SAW:

Barang siapa yang sedikit makan, maka perutnya akan sihat dan hatinya akan bersih. Sebaliknya, barang siapa yang banyak makan, maka perutnya akan ditimpa sakit dan hatinya keras.

Hadis Riwayat Huzaifah


99% disedut dari: http://www.usahawan.com/

Win 8 - Add Custome Shutdown & Restart


In Windows 8, now that the Start Menu is now gone and replaced by the Start Screen and Charms bar. This means that if you want to restart your computer, you have to open the Charms bar, click on Settings, click on the Power icon and then click on Restart.

However, this is a major step backwards in terms of efficiency. What went from two clicks is now multiple clicks and either mouse maneuvering or keyboard shortcuts. Many people are not going to want to do that procedure every time they want to shutdown or restart their PC. Also, even with the shortcut tile on the Start Screen, I still didn’t like having to navigate to the Start Screen to restart or shutdown my PC.

In this article, I’ll show you a quick way you can add the Restart and Shutdown commands to the right-click context menu on the desktop. This is what it will look like when you right-click on the desktop:



In order to add these options, you need to add some values to your registry. How?
You can download this file, [Download Here] and run the registry file . You also can remove if you don't want this customize menu!

Thanks.

References: http://helpdeskgeek.com/how-to/add-shutdown-and-restart-to-the-right-click-context-menu-in-windows-8/

Mana nak combine PDF file?


OK, here you go --->

http://www.pdfmerge.com/







How? Follow below steps:




















1. Browse beberapa banyak pdf yang ingin di combine (gabung pdf) by follow the order.
2. Click merge dan siap sedia untuk download pdf yang di combine...ok bahasa pon combine.
3. Thanks :P




Portfolio




Senarai website yang telah dibuat oleh Juong (Klik pada gambar untuk besarkan.)

1. Dimy Wira




2. Adelia Homestay



3. AILC



4. Dr Laptop




5. Butik Talita Online



6. Abseiling Technologies



7. eCommerce (Didi Kidswolrd)


8. Samudra




Popular Posts

.

Sila Klik, Untuk  Menempah Web Profesional!
Facebook Page
Facebook Page
Back to Top