CSS | Highlight the Current Page with CSS and JavaScript


WAHHHHHH!!! hampir 2 jam mencari, mengoogle, menbelek dan segala "meng" aku buat....semata2 nak cari CSS highlight menu! puas bangek....hehe... xsah kalao xkongsi ngan "hantu CSS" ni atau lebih di kenali dengan programmer!

di samping kongsi ni, leh gk aku buat simpanan persendirian kat blog ni....lain kali mudah if terhilang coding css ni....apa pon bersih 2.0 9 julai ni.....boleh kenal soGO la aku.....ahahha..

OKeyh ni code dia:

1. HTML Menu (Sorry terpaksa guna image cz blog detect UL wlpn under "pre" tag). sila klik pada image di bawah untuk lihat lebih jelas

2. Ni plak CSS dia

#navigator {
list-style-type: none;
display: table;
padding: 0px;
margin: 0px;
float: center;
right: 20px;
width:100%;
}

#navigator li {
display: inline;
position: relative;
top: 0px;
left: 0px;
}

#navigator li.divider {

}
#navigator li a {
height: 14px;
border-top:2px solid #999;
display: block;
float: left;
cursor: pointer;
padding: 14px 21px 22px 21px;
color: #a0a0a0;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
letter-spacing: 0px;
}

#navigator li a:hover {
color: #ffffff;
border-top:2px solid #FFE217;

}

#navigator li a.selected{
color: #ffffff;
border-top:2px solid #FFE217;
}


3. and then Javascript...hope membantu!
function getURLVar(urlVarName) {
var urlHalves = String(document.location).toLowerCase().split('?');
var urlVarValue = '';

if (urlHalves[1]) {
var urlVars = urlHalves[1].split('&');

for (var i = 0; i <= (urlVars.length); i++) { if (urlVars[i]) { var urlVarPair = urlVars[i].split('='); if (urlVarPair[0] && urlVarPair[0] == urlVarName.toLowerCase()) { urlVarValue = urlVarPair[1]; } } } } return urlVarValue; } $(document).ready(function() { route = getURLVar('route'); if (!route) { $('#tab_home').addClass('selected'); } else { part = route.split('/'); if (route == 'site/index') { $('#tab_home').addClass('selected'); } else if (route == 'gallery/index') { $('#tab_gallery').addClass('selected'); } else if (route == 'product/category') { $('#tab_book').addClass('selected'); } else if (route == 'review/index') { $('#tab_contest').addClass('selected'); } else if (route == 'product/category&path=35') { $('#tab_2_package').addClass('selected'); } else if (route == 'product/category&path=36') { $('#tab_2_marketplace').addClass('selected'); } else if (route == 'information/information&information_id=4') { $('#tab_2_gallery').addClass('selected'); } else if (route == 'information/information&information_id=4') { $('#tab_2_review').addClass('selected'); } else if (route == 'information/information&information_id=4') { $('#tab_about').addClass('selected'); } else if (route == 'checkout/cart') { $('#tab_cart').addClass('selected'); } else { $('#tab_home').addClass('selected'); } } });


My first wordpress theme


Orang lain dah lama main wordpress ni...aku baru je nak berkecimpung dlm bidang membuat theme ni....huhu...xpe asal kan bahagia... ok ni snap image wordpress theme aku...belum siap lagi...baru 10%. hampir 2 jam aku buat ni......macam mana? rasa ok tak?


Second phase:


The last phase:


Macam Mana? ok tak?

nantikan kemunculan my wordpress theme....


PHP: Explode file extension | Malaysia Mari


 //example: basename($_FILES['file']['name'][$i] = angry_birds.jpg

$extension = explode(".", basename($_FILES['file']['name'][$i]));
$getExtension = count($extension) -1;
$extension = strtolower($extension[$getExtension]);

if($extension != "jpg" && $extension != "jpeg")
{
echo "only .jpg or .jpeg file";
}
echo $extension;


The output:
-------------------------
jpg
-------------------------

Full code will publish later. thanks


Testing Gallery Slideshow | Lightbox2



















TV3 Live Streaming | UM Live Streaming





Sejarah Angry Birds


Anda para gadget anthusiast pasti pernah mendengar game yang satu ini. Sebuah game mobile yang fenomenal karena pernah merajai beberapa pasar aplikasi digital (Apps Store) seperti Apple Apps Store dan Google Market. Tapi siapa sangka game ini dimulai hanya dari sebuah sketsa sederhana yang memperlihatkan karakter burung tanpa sayap dan kaki yang terlihat sedang marah

Pada Awalnya…

Tahun 2009, saat perusahaan pengembang game asal finlandia, Rovio Mobile, yang biasanya bekerja sama dengan electronic arts dan digital chocolate, berfikir untuk membuat game nya sendiri. Mulai lah rovio membuka kesempatan kepada setiap anggotanya di perusahaan itu untuk mengajukan proposalnya masing-masing. Dari sekian banyak proposal yang masuk ilustrasi screenshoot yang menampilkan burung tanpa sayap dan kaki yang sedang marah yang paling membuat penasaran tim pengembang rovio.

Ilustrasi ini dibuat oleh senior game designer, jaako lisalio. Akan tetapi ilustrasi ini berbeda dengan ilustrasi dari peserta yang lain. Ilustrasi ini tidak di disertai konsep gameplay. Tim khusus pun disiapkan untuk membuat gameplay siburung pemarah ini, berhubung saat itu sedang pandemic flu babi, maka karakter babi hijau tanpa kaki pun dijadikan musuh utama sang burung.

Game ini dilepas secara resmi pada tanggal 11 Disember 2009 untuk platform iOS. Dengan hanya menampilkan satu episode yaitu “poached Eggs” berisi 63 level yang dibagi kedalam 3 bagian. Akhirnya angry birds memuncaki daftar aplikasi yang paling banyak di unduh pada februari 2010.

MultiPlatform…



Baca Lagi...

Download Angry Birds .MP3 | .MP4 | Mediafire



Kemaruk Angry Birds doh aku ni....Download MP3 plop....
buat Caller Ringtone best gak ni.....wahaha!!


Download:
1. Lagu Theme Angry Birds.Mp3
2. Angry Birds 2.Mp3
3. Angry Birds 3.Mp3
4. Angry Birds 4.Mp3




Download Angry Birds | Mediafire



Borim main angry birds secara online, apa kata main kat PC plak.....Habiskan semua level kat PC pula...!! hahaha besu...Main Game angry birds ni, kita yang 'Angry' bukan nye Birds....
So, aku rasa tajuk sesuai untuk game ni adalah Angry People.......hahahaHAHAHA

Untuk download Angry Birds sila click button di bawah untuk
mendownload games ni.....LAyannnnnn....

Terima kasih kepada: http://rjuna.net/freemium-burung-marah-versi-pc/

Azan Syazani org paling Besu & Gian main game Angry Birds ni....wakakaka..


Layan LIVE ANGRY BIRDS!!



Angry bird yang live punya pon dah ada...macam2 la org putih ni,,,



Main Angry Bird


Game paling simple je..budah darjah satu pom boleh main ni..hahaha....sebelum tu aku introduce lu cara permainan Agry bird ni...




ok, dah tau jom layan angry birds sekarang!
PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN GOOGLE CHROME.


Go to Angry Birds page


Layan Anrgy bird setelah kelantan tewas dengan terengganu 2-1 Piala FA 2011...
Kalah skali bukan bererti kalah selalu...
Go more kelate go more!


RTM TV 1 LIVE STREAM FINAL FA KELANTAN VS TERENGGANU 11 JUN 2011


Jom tgk bola mlm ni. kpd yg xpegi stadium bukit jalil macam aku ni, boleh la tgk streaming tv1 secara online. go more kelate go more!!




TV1 LIVE STREAM FINAL FA KELANTAN VS TERENGGANU 11 JUN 2011

credit to: http://www.enciknakal.com/2011/06/live-streaming-final-piala-fa-2011.html

Penunjuk Arah Kiblat




Hari ni aku nak kongsi penunjuk arah kiblat...teruja dapat tahu aplikasi online ni...aplikasi ni amat berguna kpd sesiapa yang amat memerlukan nya.... :) Aplikasi ini mengesan tempat anda secara automatik..




Sample Image penunjuk arah kiblat di Kuala Lumpur:



Popular Posts

.

Sila Klik, Untuk  Menempah Web Profesional!
Facebook Page
Facebook Page
Back to Top