Cara Install Tulisan Jawi | Microsoft Office


Tulisan jawi amat diperlukan terutama bagi guru-guru yang menggunakan tulisan jawi sebagai medium untuk membuat soalan peperiksaan dan kepada mereka yang menggunakan tulisan jawi.

Pada kali ini, aku nak ajar korang cara yang paling mudah untuk install tulisan jawi tanpa sebarang software. Paling penting korang menggunakan Windows tidak kira XP, Vista , Win 7 atau Win 8 .

Sila Abaikan langkah-langkah di bawah jika korang nak convert tulisan jawi ke rumi secara online. [Klik Di Sini]

[ Update 24 Sep 2016 ] - Kini, anda boleh  muaturun apps Rumi ke Jawi di GooglePlay.
Apps ini sangat mudah digunakan. Buat masa sekarang, hanya pengguna android sahaja.













Langkah-langkah install tulisan jawi:
1. Klik start dan klik pada Control Panel.
2. Seterusnya, Klik Region and language.







3. Dibahagian tab, klik Keyboards and Languages.
4. Terdapat dua bahagian yang perlu kita buat ialah klik pada Change Keyboards.






5. Kemudian akan terpapar satu lagi paparan. Anda hanya perlu klik Add dan cari Arabic (Saudi Arabia). Setelah itu, klik ikon “+” pada Keyboards dan Other. Tick pada bahagian yang aku tunjukkan di gambar ini. Kemudian, klik OK.









6. Seterusnya, korang perlu tekan button Apply dan OK.
7. Setelah siap, lihat dibahagian sebelah tray. Klik pada ikon tersebut dan akan terpapar pilihan tulisan. Untuk mengaktifkan penggunaannya, korang perlu klik pada tulisan yang korang mahukan dan terus boleh guna.




Selepas ini, korang boleh mencuba semua jenis tulisan dengan mengikut langkah-langkah yang aku tunjukkan. Kepada yang menggunakan tulisan jawi, selepas ini korang boleh beli sticker khas jawi atau buat sendiri.

P/S: Jika korang mula aktifkan tulisa jawi, kemudian baru korang buka Microsoft Word pastikan korang aktifkan balik tulisan jawi.

99% copy & paste from: http://masterpakpandir.wordpress.com/2011/01/05/cara-mudah-install-tulisan-jawi/#comment-563






TUDUNG MURAH DAN TERKINI - Butik Talita


Tudung Murah Tudung Terkini? Agak-agak mana boleh dapat tudung murah dan terkini tapi berkualiti? Dulu Tudung Reeta Rudaini, Tudung Wawa Zainal la..macam-macam tudung ada kat Malaysia...sampai aku pom tak tau wujud ke tak nama-nama tudung yang aku sebutkan tadi tu? hee.. Alah Sekarang ni laki pom jual tudung, murah pulak tu...tapi berkualiti.. HAHA..apa kaitan la lelaki ngan tudung...abaikan..straight to da point la ye:-



Sorry la, Gimik je pendahaluan panjang2 kat atas tu. HAHA. Biasa la ni adalah salah satu cara nak dapatkan trafik kat google. :P

Sebenarnya, aku nak tolong iklankan blog tudung online yang diberi nama Butik Talita Online. Butik Talita juga akan dibuka di Pasir Puteh Kelantan...Nanti aku updatekan di masa hadapan pula berkenaan perkembangan Butik Talita ini...

Details Blog Butik Talita
Url: http://butiktalita.blogspot.com/
Lokasi Kedai: Pasir Putih


P/S: kalau owner blog Butik Talita baca artikel ni mesti senyum macam kerang busuk ni...perrrghhh sedap nya kerang busuk!!







Popular Posts

.

Sila Klik, Untuk  Menempah Web Profesional!
Facebook Page
Facebook Page
Back to Top